top of page

Bebeğiniz Ek Gıdalara Geçmeye Hazır mı?

Bebeklerin 4-6 ay arası dönemlerinde annelerin aklındaki en büyük soru işareti ek gıdaya geçiş ile ilgili oluyor genellikle. Bebeğim ek gıdaya geçmeye hazır mı? Hangi ek gıdalarla başlamalıyım? Günlük ne kadar ek gıda vermem gerek? İşte bu yazının, kafanızdaki bu gibi soruları cevaplamanıza yardımcı olacağını umarız.

Ek gıdaya geçiş dönemi, tek başına anne sütü ile beslenmenin bittiği dönem anlamına geliyor. Dünyada ve ülkemizde 6 ay civarında bebeğin yarı katı gıdalarla tanıştırılması öneriliyor. Katı gıdaya erken geçmek de geç kalmak da birtakım olumsuzluklara yol açabilir. Erken ek gıdaya geçmek bebeğin anne sütünden aldığı proteinlerden ve büyümeyi, beyin gelişimini, bağışıklığı destekleyen faktörlerden daha az yararlanmasına yol açar. İlk altı ay anne sütü bebeğin besinsel ihtiyaçlarını karşılarken, bu aydan sonra enerji ve demir gereksinimi için ek gıdalara geçiş önerilir.

Aşağıdaki ipuçları bebeğinizin ek gıdaya geçmeye hazır olup olmadığını anlamak da yardımcı olabilir:

  • Bebeğinizin dil itme refleksi kayboldu mu? Dil itme refleksi doğuştan gelen bir reflekstir. Yutak kasları yeterince gelişmeyen bebekler henüz katı besinleri yutamadıkları için dillerine değen katı besini iterek boğulmaya karşı kendilerini korurlar. Yani bu bebeğinizin yeni verdiğiniz havuç ya da pirinç püresini sevmediği anlamına gelmiyor:) Katı gıdaya geçişi bir süre daha ertelemelisiniz.

  • Bebeğiniz destekle oturabiliyor ve başını dik tutabiliyor mu? Cevabınız evetse yoğurt, boza kıvamında çorba ve püreler gibi yarı katı gıdalara geçiş için hazır bulunuşun işaretlerinden biri daha bebeğinizde var demektir. Daha katı gıdalar içinse bebeğin desteksiz oturabilmesi önerilir.

  • Doğum kilosunun iki katına ulaştı mı? 6 ay civarı doğum kilosunun iki katına ulaşan bebeklerin enerji gereksinimi anne sütü karşılamamaya başladığı ve demir depolarının da azaldığı düşünülür.

  • Anne sütünü kısa bir süre aldıktan sonra reddediyor; sizin ya da daha büyük kardeşlerin yedikleri ile ilgileniyor ve istiyor mu? Yukarıdaki işaretleri gösteren bebeğiniz bir de sizin yemeklerinize sulanıyorsa daha fazla gecikmeyin bizce:)

Bebeğinizin ilk ek gıdasını vermeye karar verdiniz. Nelere dikkat edeceksiniz?

Bebeğinizi ek gıdalarla ilk tanıştırmanızda onu bir ana kucağına ya da mama sandalyesine oturtun ve önlük takın. Bunlar beslenme zamanının geldiğini işaret eder ve alışkanlık kazanmasına yardımcı olur.

Bebeğinizin uykulu ve tok olmamasına dikkat edin. Ancak çok aç da olmamalı çünkü bu durumda bir an önce süt alarak doymak isteyecektir. Bebeğinizin her zaman acıktığı ve beslendiği saatten 30 dakika öncesini ilk ek gıda için seçebilirsiniz. İkinci bir alternatif da onu biraz emzirdikten sonra ilk denemeyi yapmak olabilir.

İlk denemelerde amacınızın onu doyurmak olmadığını unutmayın. Sadece birkaç çay kaşığı ile başlayın. Her gün verdiğiniz miktarı artırın. Bebeğinizin temel besini hala anne sütü veya formül süt. Bu sadece bir alışma ve geçiş dönemi.

Her bebeğin ilk ek gıdaya tepkisi farklıdır. Eğer bebeğiniz isteksizse onu sütle besleyin ve sonraki denemeyi bekleyin. Israrcı olmayın. Sakin ve sabırlı olmak inanın işinizi çok kolaylaştıracak.

Son olarak sıkça rastlanan ve sonradan birçok beslenme sorununa yol açan bir anne davranışına değinmeden geçemeyeceğiz. Bebeğiniz x çorbasını ya da y püresini çok sevdi ve bolca yedi diye sürekli aynı ek gıdayla onu beslemeyin. Hiç bir yiyecek (onlarca malzemeli çorbalar ve kahvaltılık bulamaçlar dahil) bebeğinizin tek başına besinsel ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi bu durum damak tadının gelişmesini de engeller.

Biliyor muydunuz? Bebeklerin % 2,5’i inek sütüne, % 1,5’i yumurtaya , % 0,6’sı fıstığa alerji gösterir.

Hatırlatmak da fayda var: Bebeğinizin ek gıdaya geçişini bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıyla görüşüp değerlendirin ve alerilere karşı üç gün kuralına uymaya özen gösterin.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.millipediatri.org.tr/pageOther.aspx?pageId=206

http://ailehekimligi.gov.tr/salk-ve-bakm/268-bebek-beslenmesi-.html

http://www.babycenter.com/0_introducing-solid-food_113.bc

http://wholesomebabyfood.momtastic.com/solids.htm

En Son Eklenenler
Arşiv
Anahtar Kelimeler
bottom of page